BitLab hosting
Početna stranica > Novosti

O specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i ruska politika na postsovjetskom prostoru

O specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini i ruska politika na postsovjetskom prostoru
18.04.2022. god.
Geopolitički preduslovi za operaciju
 

1.1. Rusija (kao i sve druge države) dosljedno brani svoje suvereno pravo da sprovodi sopstvenu unutrašnju i spoljnu politiku. Strateški cilj unutrašnje politike Rusije na sadašnjoj istorijskoj etapi jeste da obezbedi održiv, predvidiv i beskrizni razvoj države i društva. Kako svedoči svetska istorijska praksa, formiranje uravnoteženih mehanizama i institucija za organizaciju državnog i javnog života je prirodan istorijski, prilično dug put koji se proteže kroz evoluciju formiranja masovne političke i pravne svesti, razvoja političke kulture, značajnog povećanja nivoa individualne i društvene odgovornosti građana i samoorganizovanja društva.

Veštačko (unutrašnje ili spoljašnje) nametanje „univerzalnih“ demokratskih vrednosti društvu, „skok“ kroz redovne faze društveno-političkog razvoja dovode do unutrašnjih preokreta i sukoba, 
ekonomske stagnacije i često krvoprolića. Rusiji više nisu potrebni revolucionarni preokreti. (Negativni istorijski primeri koje Rusija pokušava da izbegne: situacija u većini postsovjetskih država, uključujući Rusiju, kasnih 1980-ih i 1990-ih, „arapsko proleće”, trenutna situacija u Iraku, Avganistanu, Ukrajini, Kirgistanu).

1.2. Nacionalni interesi Rusije na postsovjetskom prostoru su potreba za održavanjem dobrosusedskih prijateljskih odnosa sa svim postsovjetskim državama, njihova unutrašnja politička stabilnost 
i ekonomski prosperitet. Društveno-politička destabilizacija ili ekonomska stagnacija u pograničnim državama stvaraju značajne rizike za bezbednost, unutrašnju političku i ekonomsku stabilnost Rusije. Shvatajući da je takva destabilizacija, po pravilu, rezultat pokušaja da se spolja unesu recepti za organizovanje državnog i javnog života, Rusija dosljedno zastupa princip nemešanja u unutrašnje stvari drugih država. Rusija nikada nije pravila „obojene“ revolucije
i, za razliku od zapadnih zemalja, nije postavljala unutrašnje političke zahteve drugim državama u zamenu za saradnju.
Spoljna politika Rusije na postsovjetskom prostoru polazi od potrebe da se održi uzajamno korisna trgovinsko-ekonomska saradnja zasnovana na istorijskim ekonomskim vezama između naših zemalja (izuzetno značajnih za privrede u tranziciji), kulturnom zajedništvu, pozitivnim i uvažavajućim odnosom naroda naših zemalja jednih prema drugima i razvoju komunikacije među građanima naših država.

1.3. „Rusija polazi od preovlađujuće geopolitičke realnosti, odsustva političkih, ekonomskih i društvenih preduslova za rekonstrukciju SSSR-a. Rusija nije imala i nema teritorijalne pretenzije prema drugim postsovjetskim državama. Prisajedinjenje Krima nije rezultat ruske spoljne politike, već posledica unutrašnje političke borbe (nasilnog državnog udara) u Ukrajini i stvarne pretnje genocida nad ruskim govornim stanovništvom Krima. Osim toga, sprovođenje težnji nove ukrajinske vlade „Majdan“ ka NATO-u neizbežno bi dovelo do transformacije poluostrva Krim u moćnu pomorsku ispostavu NATO-a. Imajući u vidu iste težnje Gruzije i članstvo Turske, Bugarske i Rumunije u NATO-u, dalji razvoj događaja omogućio bi NATO-u da obezbedi svoju potpunu dominaciju u crnomorskom regionu i stvorio bi značajne pretnje po bezbednost Rusije. Navedene pretnje stanovnicima Krima i Rusiji dovele su do potrebe podrške Krimljanima i stvaranja uslova za njihovo slobodno samoopredeljenje. Isti razlozi izazvali su sukob na jugoistoku Ukrajine. Rusija se već osam godina dosljedno zalaže za brzo rešenje sukoba na osnovu Minskih sporazuma, koji su stanovnicima Donbasa davali minimalne bezbednosne garancije.
Sukob u Južnoj Osetiji 2008. izazvan je grubim kršenjem međunarodnog prava od strane Gruzije, koja nije obezbedila odgovarajuće uslove za boravak ruskog mirovnog kontingenta koji je delovao na legalnim osnovama – izvršen je direktan napad.

Rusija igra ključnu ulogu u rešavanju konflikta u Nagorno-Karabahu, sprečavanju krvoprolića i građanskog rata u Kazahstanu i pruža značajnu ekonomsku i vojno-tehničku pomoć za obezbeđenje bezbednosti centralnoazijskih država u vezi sa događajima u Avganistanu.

1.4. Za razliku od Rusije, zapadne zemlje su, zaobilazeći Povelju UN, uvek dozvoljavale sebi, po sopstvenom nahođenju, da iniciraju razna ograničenja i sankcije, kao i da upućuju trupe i sprovode vojne operacije na teritoriji drugih država. NATO je 1999. godine, predvođen Sjedinjenim Državama, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN izveo vojnu operaciju 11 nedelja „tepih bombardovanja” bivše Jugoslavije.

Godine 2003. SAD i njihovi saveznici su izvršili invaziju na Irak, a zvanično američke trupe su povučene tek 2011, a 2006. su „organizovali” egzekuciju predsednika Iraka. 2014. godine vojna intervencija Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u Siriji bez saglasnosti sirijske vlade i odobrenja Saveta bezbednosti UN.

1.5. SAD i njihovi zapadni saveznici, uprkos očiglednim neuspesima i opštepriznatim izuzetno negativnim posledicama politike „promovisanja demokratije“ u drugim regionima sveta
(u Severnoj Africi, Bliskom istoku, Ukrajini, Avganistanu), nastavljaju istu liniju u odnosu na Rusiju i druge postsovjetske države. Sjedinjene Američke Države, Kanada, EU, pojedine zemlje članice EU i NATO godišnje izdvajaju oko milijardu dolara i 1,5 milijardi evra za finansiranje aktivnosti nevladinih organizacija i medija u Rusiji i drugim postsovjetskim državama. U 2020. godini više od 2.000 nevladinih organizacija i medija sprovodilo je aktivnosti u ZND-u o trošku ovih sredstava. Svi napori su usmereni na diskreditaciju „neprijatnih“ vlasti i političkih snaga država koje vode nezavisnu unutrašnju i spoljnu politiku, na promovisanje sopstvenih političkih i moralnih vrednosti ne vodeći računa o stepenu razvijenosti političkih institucija, kulturnih i verskih tradicija i vrednosti ovih država. Postoje mnoge činjenice finansijske podrške raznim ekstremističkim političkim i verskim organizacijama. Očigledna posledica ovog „rada“ je neizbežna destabilizacija društveno-političke i ekonomske situacije u ovim državama i stvaranje „pojasa nestabilnosti“ oko Rusije (primeri: Ukrajina, Kirgistan, Belorusija, Kazahstan)“.

1.6. „Aktivnosti na destabilizaciji društveno-političke situacije u ovim zemljama kombinovane su sa agresivnim približavanjem vojne infrastrukture SAD i NATO granicama Rusije kako bi nam diktirali svoja pravila ponašanja unutar zemlje i u odnosima sa drugim državama pod nišanom projektila.
Za referencu: 27. maja 1997. godine potpisan je Osnivački akt Rusija-NATO. U njemu je sadržano odbijanje da se jedni druge smatraju protivnicima. U tom trenutku NATO nije uključivao zemlje centralne i istočne Evrope. Kršenjem ovih obećanja i principa nedeljivosti bezbednosti, 1999. godine u NATO su primljene Mađarska, Poljska i Češka, a 2004. Bugarska, Letonija, Litvanija, Rumunija, Slovačka, Slovenija i Estonija. 2009. – Albanija i Hrvatska. 2017. - Crna Gora i 2020. - Severna Makedonija. Sjedinjene Američke Države su 2002. godine jednostrano istupile iz Ugovora između SSSR-a i Sjedinjenih Država o ograničenju protivraketnih odbrambenih sistema, 2019. godine iz Ugovora između SAD i SSSR-a o eliminaciji projektila srednjeg i kratkog dometa, a 2020. iz Ugovora o otvorenom nebu.
Od 2007. do 2016. godine na istočnim granicama NATO-a (u Rumuniji i Poljskoj) SAD su rasporedile protivraketni odbrambeni sistem, čije instalacije omogućavaju lansiranje ofanzivnih raketa "Tomahavk" preko teritorije Ruske Federacije.
Gruzija i Ukrajina su 2008. izabrane kao odskočne daske za dalji vojno-politički pritisak na Rusiju, kojima je na samitu NATO-a u Bukureštu obećana mogućnost da u budućnosti dobiju članstvo u Alijansi.

1.7. Rusija je ponudila SAD-u i NATO-u fer sporazum o pisanim garancijama globalne bezbednosti. U decembru 2021. Rusija je pripremila i podnela relevantne nacrte sporazuma između Rusije i SAD i Rusije i NATO. Ovi ruski predlozi da se obezbede pravne garancije bezbednosti, uključujući neširenje Alijanse na istok, vraćanje njene vojne infrastrukture u konfiguraciju iz 1997. godine, kada je potpisan Osnivački akt Rusija-NATO, su ignorisani. Globalna eskalacija se nastavlja.

Neposredni razlozi za operaciju

2.1. Pošto su podržale državni udar u Ukrajini u februaru 2014, Sjedinjene Države i evropske države su vodile sopstvenu agresivnu politiku prema Rusiji, cinično koristeći Ukrajinu kao oruđe za postizanje svojih geopolitičkih ciljeva. Počela je militarizacija Ukrajine velikih razmera, a podsticanje radikalnih neonacističkih osećanja u ukrajinskom društvu je pojačano. Ukrajinske vlasti su bakljadom u čast ratnih zločinaca ubrzale proces veličanja fašističkih kolaboracionista. Stepan Bandera je konačno postao nacionalni heroj.

2.2. Rusija je bila spremna da pruži svestranu podršku Vladimiru Zelenskom u ispunjavanju njegovih predizbornih obećanja da će obnoviti mir u Ukrajini. On je, međutim, prevario Ukrajinu, Rusiju i svetsku zajednicu, nastavljajući, pa čak i prevazilazeći ranije nemilosrdno razotkrivenu liniju dopuštanja i podsticanja nacionalističke, neofašističke, militarističke ideologije Petra Porošenka. Uprkos usađivanju antiruske, nacionalističke i militarističke ideologije, predsednički i parlamentarni izbori u Ukrajini 2019. godine pokazali su da ovu ideologiju odbacuje velika većina Ukrajinaca.
U aprilu 2019. godine, neposredno pre drugog kruga izbora, predstavnici Zelenskog izašli su pred predstavnike Rusije, predlažući odmah nakon što je Zelenski stupio na dužnost da se sukob u Donbasu reši u punom skladu sa sporazumima iz Minska i da se obnove odnosi između Ukrajine i Rusije (trebalo je da ukine međusobna trgovinska ograničenja, obnavljanje vazdušnog saobraćaja, čak i snabdevanje Krima vodom). Rusija je, u okviru pružanja savetodavne pomoći, pripremila nekoliko verzija Mape puta, koja je, uz opštu deklarativnu podršku rukovodstva Ukrajine, u toku finalizacije iskrivljena i ispunjena suprotnim značenjima i sadržajem.

Ispostavilo se da je posvećenost sporazumima iz Minska blef. Zaboravili su na obnavljanje odnosa sa Rusijom. U novembru 2019. bilateralna saradnja po ovoj temi je prekinuta, odnosi Ukrajine i Rusije i proces rešavanja sukoba u Donbasu su nastavili da degradiraju.

2.3. „Nove ukrajinske „vlasti“ su već osam godina iskreno pokazivale zainteresovanost za održavanje sukoba u „poluvrućoj fazi“ i nespremnost da Donbas vrate u ukrajinski politički, ekonomski i pravni prostor. Životi i stradanja ukrajinskih državljana sa obe strane linije kontakta nisu uzeti u obzir.
Minski sporazumi su sabotirani, obaveze o prekidu vatre nisu ispunjene, a pregovarački proces se razvlačio apsurdnim izgovorima. Ukrajina je iskreno ignorisala sve predloge predstavnika Donbasa o mirnom okončanju sukoba. Kijev je odbio da im da kako pozitivan, tako i negativan odgovor.

Razloge i ciljeve takve linije nije krio prvo tim Porošenka, a potom i Zelenskog:

1) pod izgovorom „rata”, očuvanje vlasti uz izbegavanje odgovornosti za ispunjavanje obaveza prema građanima Ukrajine i zapadnim sponzorima za sprovođenje društveno-ekonomskih i političkih transformacija, uz isključenje proruskih stanovnika Donbasa iz političkog života Ukrajine, kao i sa progonom opozicionih medija i političkih protivnika;
2) izbacivanje finansijske i druge materijalne podrške zapadnih država za suprotstavljanje Rusiji, „agresoru“;
3) nedostatak resursa za obnovu uništene industrijske i društvene infrastrukture Donbasa i nespremnost da se snosi politička odgovornost za rešavanje ovog problema;
4) nanošenje maksimalne političke i ekonomske štete Rusiji kroz organizovanje sankcionog pritiska i održavanje tereta potrošnje na humanitarnu podršku stanovnicima Donbasa.
Za referencu: Ukrajinski zvaničnici, uključujući Zelenskog, u svojim javnim izjavama su tvrdili da su sporazumi iz Minska „omča oko vrata Ukrajine“ i da su neophodni isključivo za održavanje sankcija Rusiji. Šef ukrajinske delegacije u Kontakt grupi je čak nazvao Donbas „kancerogenim tumorom” za Ukrajinu, „koji treba da se odseče”.

2.4. SAD i njihovi saveznici su se protivili rešavanju sukoba u Donbasu i aktivno podsticali liniju sukoba Kijeva sa Rusijom.
Nemačka i Francuska, koje su deo Normandijskog formata, izrazile su otvoreno ogorčenje zbog pokušaja Rusije i Ukrajine 2019. godine na bilateralnoj osnovi (nezvaničnim kanalima) da iznađu rešenja za normalizaciju odnosa između naših zemalja i implementaciju sporazuma iz Minska kako bi se rešio konflikt u Donbasu. Oni su u martu 2020. odbili da podrže i praktično „torpedovali“ dogovor postignut u Kontakt grupi o formiranju Savetodavnog saveta kao platforme za dijalog između predstavnika Ukrajine i Donbasa o rešavanju sukoba. Apsolutno neosnovano, suprotno duhu i slovu Minskih sporazuma, zapadne države su uvek javno „razotkrivale“ Rusiju kao stranu u sukobu. Sjedinjene Države, Nemačka, Francuska i Ukrajina nikada nisu uspele da formulišu nijednu od obaveza Rusije po ovim sporazumima. U septembru 2021. godine Nemačka i Francuska su se „složile“ u meri u kojoj su predložile „neka Rusija sama iznese obaveze“. Zapad osam godina zapravo nije primetio genocid nad stanovnicima koji je izvršio Kijev kao rezultat granatiranja i ekonomske blokade Donbasa.

2.5. Ulazak Ukrajine u NATO u uslovima nepriznavanja otcepljenja Krima od Ukrajine i nerešenog sukoba u Donbasu značio bi automatsku objavu rata između NATO-a i Rusije oko Krima, kao i korišćenje oružanih snaga NATO-a u Donbasu za obnovu. teritorijalnog integriteta Ukrajine u skladu sa članom 5 Vašingtonskog ugovora.

Uprkos ovoj očiglednoj pretnji Trećeg svetskog rata, Ukrajina je značajno pojačala svoje napore da se pridruži NATO-u 2021. godine. Za referencu: Svih osam godina zemlje NATO-a su „pumpale” Ukrajinu oružjem i obučavale ukrajinsku vojsku sa  stranim instruktorima, pretvarajući je u uporište stalne pretnje Rusiji. Vojne vežbe NATO-a su kontinuirano izvođene u blizini ruskih granica. Za 2022. godinu planirano je devet ovakvih vežbi na teritoriji Ukrajine.

SAD i druge zemlje članice NATO-a, umesto da postignu konkretne dogovore o obezbeđivanju međusobne bezbednosti na „istočnom krilu“ NATO-a, proklamovale su isforsirani princip „otvorenih vrata“ koji nije predviđen nikakvim dokumentima NATO-a.


2.6. Rusija je bila spremna na razne kompromise kako bi pružila priliku zapadnim političarima da „sačuvaju obraz“ nakon njihovih apsolutno neodgovornih izjava. Kao odgovor usledila je „dvostruka igra“, čista obmana, taktika „pričanja“, zamena beskrajnih birokratskih pregovora konkretnim odlukama sa očiglednim ciljem „kupovanja vremena“ za dalju militarizaciju Ukrajine.
U nedostatku konkretnih kontraargumenata i predloga u vezi sa rešavanjem sukoba u Donbasu i ruskih zabrinutosti u oblasti bezbednosti, „demokratske“ Sjedinjene Države, Francuska, Nemačka, Ukrajina su uvek insistirale na „poverljivosti“ pregovora i ključnih pitanja predloženih sporazuma čak i zvanično predloženih pridržavajući se principa „konstruktivne dvosmislenosti“.

Kao što znate, na razgovorima u Moskvi početkom februara 2022. godine, Emanuel Makron je pristao da ubedi Zelenskog da Ukrajina samostalno preuzme obaveze o neutralnom demilitarizovanom statusu kako države članice NATO ne bi morale javno da se odreknu svog oglašenog istog principa „otvorena vrata". Međutim, kako se ispostavilo (prema informacijama iz Kancelarije predsednika Ukrajine), on ovu poziciju nije ni preneo Zelenskom.
Posle navodnog traženja kompromisa tokom „pomirljivih” pregovora u Moskvi i Kijevu 07. i 08. februara, Makron, 14. i 15. februara, Olaf Šolc, 12. februara 2022, telefonski razgovori  Džozefa Bajdena i Zelenskog tokom Minhenske konferencije 19. februara, najavio je mogućnost povlačenja Ukrajine iz Budimpeštanskog memoranduma, što je jednako tvrdnjama da stekne sopstveno nuklearno oružje.

Ciljevi i zadaci specijalne vojne operacije

3.1. Glavni ciljevi specijalne vojne operacije su zaštita DNR-a i LNR-a, prisiljavanje Ukrajine na neutralni status, demilitarizacija i denacifikacija njenog državnog i javnog života, otklanjanje pretnji Rusiji koje dolaze sa ukrajinske teritorije usled njenog razvoja od strane NATO-a zemalja. Operacija nije usmerena protiv stanovnika Ukrajine.

Glavni zadaci specijalne operacije u Ukrajini su:

1) Definisanje u Ustavu Ukrajine nove teritorije Ukrajine (uključujući bez Krima, DNR-a i LNR-a), trajno neutralnog statusa Ukrajine, što podrazumeva odbijanje učešća u bilo kakvim vojnim savezima i zabrana raspoređivanja bilo kakvih stranih vojnih baza na njenoj teritoriji;

2) demilitarizacija, koja predviđa značajno smanjenje Oružanih snaga Ukrajine, zabranu posedovanja nuklearnog oružja, ofanzivnog udarnog oružja i vojne infrastrukture koja predstavlja potencijalnu vojnu pretnju susednim državama;

3) denacifikacija, čiji bi rezultat trebalo da bude iskorenjivanje svake neonacističke, mizantropske i diskriminatorske ideologije prema bilo kojoj grupi građana po bilo kojoj nacionalnoj ili drugoj osnovi, što bi trebalo da bude ugrađeno u trajno zakonodavstvo zemlje. Između ostalog, trebalo bi ukinuti već usvojene diskriminatorne zakone, zabraniti ekstremistička udruženja i obezbediti lustraciju.



Po postizanju mirovnog sporazuma sa aktuelnim rukovodstvom Ukrajine i po završetku zadataka specijalne operacije, neprijateljstva će biti odmah obustavljena, a ruske trupe će biti povučene sa teritorije Ukrajine nakon završetka domaćih procedura koje obezbeđuju neutralni i demilitarizovani status.
U slučaju da ukrajinske vlasti odbiju da zaključe mirovni sporazum pod navedenim uslovima i nastave oružani otpor po završetku operacije, radi ostvarivanja postavljenih zadataka u Ukrajini i njenim regionima, biće formirane privremene vojno-civilne uprave, čiji će zadaci biti brza potpuna obnova mirnog života u Ukrajini, formiranje državne vlasti i lokalne samouprave na osnovu demokratskih izbora.

3.2. Napori Sjedinjenih Država i Zapada na međunarodnu izolaciju Rusije nisu uspeli. Zapad ulaže aktivne napore da u svoju politiku sankcija „uvuče“ što više država. Uprkos pritiscima bez presedana, sankcijama se pridružila samo 41 država sa ukupnom populacijom od oko 1,2 milijarde. Među njima su, pre svega, države Severne Amerike i Evrope, kao i Japan, Južna Koreja, Australija i Novi Zeland od 197 nezavisnih država (od kojih su 193 članice UN) sa ukupnom populacijom od oko 7,9 milijardi ljudi, 80% zemalja u kojima živi 85% svetske populacije i na koje otpada 56,9% svetskog BDP (prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda). Održavanje trgovinskih i ekonomskih odnosa sa velikom većinom zemalja u svetu omogućiće Rusiji i njenim partnerima u EAEU i ZND da u velikoj meri prevaziđu ograničenja zapadnih sankcija na izvoz i uvoz robe i usluga.

3.3. Ekonomski potencijal akumuliran tokom proteklih decenija, društvena i politička stabilnost, industrijska i prehrambena nezavisnost Rusije omogućiće ruskoj ekonomiji da se za kratko vreme prilagodi novim uslovima. Rusija ima najveće svetske rezerve minerala. Rusija je na prvom mestu po dokazanim rezervama prirodnog gasa (38.000 milijardi kubnih metara), na šestom mestu po dokazanim rezervama nafte (14.700 miliona tona, 2020). Rusija čini oko 17% svetske proizvodnje prirodnog gasa. Rusija je treća u svetu po proizvodnji nafte i šesta po proizvodnji kamenog i mrkog uglja. Rusija je na četvrtom mestu u svetu po proizvodnji električne energije (1085 milijardi kVh, 2020). Rusija je među svetskim industrijskim liderima u proizvodnji sirovog gvožđa (51,2 miliona tona, 2020, 4. mesto u svetu) i čelika (71,6 miliona tona, 2020, 5. mesto u svetu), papira i kartona (9,1 miliona tona, 2020, 13. mesto u svetu), proizvodi oko 10% svetske količine mineralnih đubriva (23 miliona tona, 2020). 68,5% ruskih industrijskih (neprimarnih) proizvoda se po ceni i kvalitetu uspešno takmiči na svetskim tržištima i izvozi se.

Rusija je jedna od vodećih zemalja u proizvodnji pojedinih vrsta poljoprivrednih proizvoda: žitarica i mahunarki (133 miliona tona, 2020, 5. mesto u svetu), krompir (30,6 miliona tona, 2020, 3. mesto u svetu), stoka i živina za klanje (15,6 miliona tona, 2020, 4. mesto u svetu), mleko (32,4 miliona tona, 2020, 6. mesto u svetu).
Rusija proizvodi oko 10% svetske pšenice (72,1 miliona tona, 2018), oko 25% suncokreta (12,8 miliona tona, 2018), 15% šećerne repe (42,1 miliona tona, 2020).

Stvaranje zajedničkog tržišta rada sa Rusijom u okviru EAEU obezbeđuje ekonomsku i političku stabilnost susednim zemljama. Partneri dobijaju priliku da izvoze višak radne snage u Rusiju, smanjujući svoje društveno-političke tenzije i primajući značajno povećanje BDP-a u vidu doznaka. Prosečna plata u Rusiji veća je od ostalih zemalja EAEU. Prosečna plata u Rusiji 2021. godine iznosila je 764 dolara (po kursu od 73,6 rubalja za 1 američki dolar) (u Belorusiji - 522 dolara, u Kazahstanu - 485 dolara, u Jermeniji - 380 dolara, u Kirgistanu - 246 dolara)".

3.4. Sankcije Rusiji otvaraju nove mogućnosti za zemlje članice zone slobodne trgovine EAEU i ZND. 
Odlazak zapadnih kompanija i ograničenja uvoza u Rusiju otvaraju veliko rusko tržište za proizvođače relevantnih dobara i usluga iz ovih zemalja.
Prestanak realizacije niza investicionih i infrastrukturnih projekata u zemljama Evropske unije omogućava preusmeravanje sredstava na realizaciju takvih projekata u zemljama postsovjetskog prostora. Rusija ne planira da obustavi rad na postojećim i planiranim zajedničkim projektima u Jermeniji, Azerbejdžanu, Belorusiji, Moldaviji, Kazahstanu, Kirgistanu, Tadžikistanu, Turkmenistanu, Uzbekistanu, Abhaziji i Južnoj Osetiji. Svi zacrtani zajednički planovi u okviru industrijske saradnje, zdravstva, inovacija i naučno-tehničke saradnje, u oblasti obrazovanja i usavršavanja biće realizovani u potpunosti. Rusija će suštinski povećati uvoz iz država postsovjetskog prostora, obezbeđujući zamenu zaliha iz „neprijateljskih zemalja”.

3.5. Geopolitičko zbližavanje Rusije i Kine stvara dugoročne mogućnosti za stabilan razvoj zemalja centralne Azije i predvidljivu situaciju za lokalni biznis.

3.6. Rusija će proširiti praksu plaćanja u ruskim rubljama za kredite i isporuke energije državama postsovjetskog prostora.
Tokom 2013-2021, ruska rublja, pošto je stekla razvijenu infrastrukturu za poravnanje i prostrano tržište finansijskih instrumenata, stalno je povećavala svoju poziciju kao valute plaćanja. Regionalni status ruske rublje, koja igra važnu ulogu u servisiranju trgovinskih transakcija, potvrđuje njen stalni rast u obračunima, pre svega između zemalja koje su trgovinski partneri Rusije u EAEU. Samo u 2013-2019. godini udeo ruske valute u strukturi plaćanja za izvoz povećan je sa 53,8% na 69,8%, a u plaćanjima za uvoz - sa 60,7% na 75,3%. Prelazak na rusku rubnju pri trgovini energentima značajno smanjuje cenu energenata za uvoznike, posebno za Belorusiju, za koju, posebno, samo održavanje cene snabdevanja gasom na nivou iz 2021. godine (128,5 američkih dolara za hiljadu kubnih metara). ) po fiksnoj stopi od 75 rubalja za 1 američki dolar) pruža, prema zvaničnim beloruskim procenama, korist za nacionalnu ekonomiju od oko 0,5 milijardi američkih dolara godišnje.

3.7. Zahvaljujući Rusiji, počeo je proces promene nepravednog svetskog poretka, dedolarizacije, dovršava se formiranje multipolarnog sveta. Nisu sve zemlje spremne da ugroze dobrobit svojih građana po nalogu SAD i Velike Britanije. Posedujući značajan uticaj u svetu, Rusija se dosljedno protivi hegemoniji pojedinih zemalja i podržava principe multipolarnog svetskog poretka.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti sve vesti o specijalnoj operaciji Oružanih snaga Ruske Federacije u Ukrajini, kao i o dešavanjima u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici. Takođe, možete pogledati video snimke, karte i fotografije koje stalno pristižu.

Naš Telegram kanal - https://t.me/vostokvesti




  • Izvor
  • Tanjug
  • foto: © Ministerstvo oboronы Rossiйskoй Federacii/ vostok.rs


Komentara (0) Ostavite Vaš komentar Objavite novost

NOVOSTI IZ RUBRIKE


4. aprila se navršava 75 godina od osnivanja Severnoatlantskog saveza – NATO. Sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev govorio je za aif.ru o ulozi ovog saveza u svetskoj politici...

Ako pogledamo prve članove Povelje UN i Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, videćemo da su zapadne vlade od njih potpuno odstupile.


Čak i pre objavljivanja bilo kakvih rezultata istrage, zapadni mediji su počeli da izveštavaju da je teroristička organizacija Islamska Država (ISIL) odgovorna za masovno ubistvo. Zvanični predstavnici Bele kuće...

Vašington vodi proksi rat u pokušaju da nanese „strateški poraz“ Moskvi i potreban je oštriji odgovor na to


Bratstvo: U susret crnom datumu – 24. martu, kada će se civilizovani svet osvrnuti na zločin kolektivnog Zapada nad srbskim življem na Balkanu – BRATSTVO korača gledajući i u...


Ostale novosti iz rubrike »